Alles wat het internet over je weet

Gepubliceerd door Qobalt op

Cookies

Cookies hebben nogal een slechte reputatie. Dat is niet zo vreemd: er wordt nogal wat informatie in opgeslagen. Sinds de cookiewet moeten we bij iedere site aangeven of we het gebruik van cookies willen accepteren of niet, en de meeste mensen klikken zonder aarzelen op ‘Ja’. Dat is op zich niet zo’n ramp, cookies zijn namelijk vaak ook gewoon nodig om een website te laten functioneren, maar het is wel belangrijk dat je weet wat voor informatie er allemaal opgeslagen wordt of kan worden. Een prachtige site om hier inzicht in te krijgen is www.clickclickclick.click. Deze site toont aan de hand van tekst en audio precies wat de site allemaal van je te weten komt tijdens je bezoek. De site bevat geen schokkende gegevens, maar wel verhelderend om te zien dat een site dus precies kan zien waar je naar kijkt, zelfs nog voordat je ergens op klikt.

Nog meer cookies

Als de informatie die je op de eerste site ziet je al afschrikt, haal dan even diep adem voordat je naar webkay.robinlinus.com gaat. Deze site werkt namelijk eveneens aan de hand van cookies, maar toont informatie die een stuk minder basaal is. Denk hierbij aan je locatie (welke overigens flink kan afwijken), welke hardware je gebruikt, welke internetprovider je heeft, wat je maximale downloadsnelheid is, bij welke sociale-mediasites je bent ingelogd enzovoort. Wanneer je de site op een mobiel apparaat bezoekt, dan kan deze je zelfs vertellen of je de smartphone in portretmodus of landschapsmodus gebruikt. De informatie over je browser en internetverbinding zijn overigens wel voorbeelden van informatie die je geheim kunt houden wanneer je een anonieme browser gebruikt.

Gelekte wachtwoorden

U kunt nog zo’n sterk wachtwoord hebben op je onlineaccounts. Maar als de website niet goed omgaat met deze gegevens, of als de website gehackt wordt, dan liggen deze alsnog op straat. In veel gevallen wordt zo’n hack bekendgemaakt, maar dit gebeurt niet altijd. Soms heeft de eigenaar van de site het niet in de gaten. Maar hoe weet je nu of er ooit gegevens van je gelekt zijn? Daar is een site voor: op www.haveibeenpwned.com kunt je je e-mailadres invoeren. Vervolgens wordt er gezocht naar informatie die over je bekend is. De website wordt regelmatig bijgewerkt, dus het is verstandig om dit af en toe te controleren. Wanneer blijkt dat je voorkomt in de gegevens, dan krijgt je te zien om welke sites het gaat. Een positief resultaat is altijd aanleiding om je wachtwoord op de betreffende site te veranderen (en op andere sites waar je hetzelfde wachtwoord gebruikt).

Informatie zoeken

Als we het hebben over wat internet van je weet, dan moeten we ook verder kijken dan alleen je surfgedrag. Stel dat je ooit bij een rechtszaak betrokken bent geweest of onderdeel was van een krantenartikel, dan is de kans groot dat dit allemaal terug te vinden is. Om te ontdekken wat er over je te vinden is, kunt je je eigen naam in typen in een zoekmachine. Bovenaan zal je je sociale-mediaprofielen aantreffen, maar wanneer je verder klikt komen er andere dingen naar boven. Heeft u, bijvoorbeeld op Google, iets gevonden over uzelf dat je liever niet meer in de resultaten zou willen zien? Dan kunt je een verzoek indienen om deze informatie te verwijderen (wat overigens geen garantie is dat dit ook lukt).

Wat weet Google?

Google benadrukt op z’n website dat het je informatie nooit zal verkopen. Maar het bedrijf verzamelt schrikbarend veel informatie over u, om vervolgens advertenties op maat te kunnen serveren. In de advertentie instellingen kunt je aangeven of je daar toestemming voor wilt geven. Daar kunt je ook precies zien wat voor gegevens Google over je verzamelt. Die gegevens kunt je stuk voor stuk verwijderen. Als je kijkt op myactivity.google.com, dan kunt je zien welke gegevens van Google worden bijgehouden (zoals bijvoorbeeld je zoekgeschiedenis). Losstaand is die informatie niet zo interessant, maar alles bij elkaar opgeteld vormt het een behoorlijk compleet plaatje. Wanneer je op deze site klikt op Activiteit opties, dan kunt je het opslaan van gegevens voor verschillende onderdelen uitschakelen.

Wat weet Facebook?

Als je dacht dat Google veel over je wist, dan hebben we slecht nieuws voor je. Facebook weet nog véél meer. We vullen er onze informatie in en klikken op dingen die we interessant vinden. Al deze informatie wordt vastgelegd en dat vormt een heel compleet beeld over wie je bent. Facebook is gratis en onze informatie is de prijs die we daarvoor betalen. Er zijn echter een aantal dingen die je kunt doen. Op Facebook vindt je een overzicht van alle informatie die de website over je weet. Ook op Facebook kunt je aangeven dat je geen advertenties meer wilt zien op basis van je voorkeuren. Je doet dat door te klikken op Instellingen en vervolgens op Advertenties. Je ziet dan een kopje Advertentie-instellingen waar je kunt aangeven wat Facebook mag laten zien met betrekking tot advertenties. Op het verzamelen van de gegevens zelf heeft je echter weinig invloed.